Punchen

punchenPunchen, wat is dat?

Je zou denken, lekker bij elkaar zitten en met een heerlijke warm drankje in de hand, maar helaas niets is minder waar.

In het voorjaar van 2012 heb ik een punchmachine gekocht. Hij ziet eruit als een naaimachine. In plaats van een naald om te naaien heeft de punchmachine 5 naalden zonder draad. Aan de zijkanten van deze naalden zitten hele kleine weerhaakjes. Door steeds op en neer te gaan met de naalden verbind je twee lagen textiel. Je vilt de twee lagen op elkaar, zonder zeep of iets anders vloeibaar`s te gebruiken, zoals het vroeger gedaan werd.

De materialen, die je kan gebruiken zijn heel verschillend. Dat kan van alles zijn bijvoorbeeld wol, zijde, katoen, organza, jeans te veel om op te noemen. Het allerbelangrijkste is, dat het zacht is. Maar ook breigarens, lontwol, glansgarens, schapenwol, zijdelont kun je gebruiken, kortom te veel om op te noemen.

Om de ins en outs van de punchmachine te leren kennen, ben ik op les gegaan. Pascale Tichelaar ( haar mailadres is: pascale@mandalatekenen.info ) geeft  een cursus punchen in het oude Daltioncollege in Zwolle. Ik heb 4 lessen gevolgd. Nu heb ik een beetje een inzicht wat de mogelijkheden zijn. Het maken van bloemen in al zijn variatie heeft mijn voorkeur, zoals je kunt zien.

 

2 gedachten over “Punchen”

    1. Hoi Lummie,
      het is een amateurfilmpje. De reacties, die ik hoor, zijn heel positief en daar ben ik blij mee.
      quiltige groeten Elfriede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.