Sterrenquilt

IMG_7359 - kopieDeze quilt heb ik gemaakt met stalen van stropdassen uit zijden stof in combinatie met katoen.

De quilt is 1.20 m x 1.20 m groot en ik heb bewust aardetinten als achtergrond gebruikt.

Aanleiding is het overlijden van mijn schoonvader Otto Grooten geweest.
De stropdas, die hij droeg op de trouwdag van mijn dochter en schoonzoon, 5 maanden voor zijn dood zit in deze quilt verwerkt.

De dierbare herinneringen aan een, voor mij speciale persoon, kwamen tijdens het maken telkens weer naar boven.

De quilt dient nu als warme deken voor mijn schoonmoeder met een bijzondere betekenis.

Alesund

Met mijn quiltvriendin Lummie Broekhuizen heb ik een speciale verftechniek met transferverf uitgeprobeerd. In combinatie met grassen bereik je een prachtig effect. Op verschillende soorten stof, met verschillende bloemen in positief en negatief effect behaal je prachtige resultaten ( zie detail). Dit alles in een quilt verwerkt met een mooie donkerpaarse stof ( een vakantie souvenir uit Noorwegen) maakt het plaatje rond. De naam is dan snel gevonden, namelijk Alesund, de stad waar ik de stof gekocht heb.

IMG_7304 IMG_7306

Lippenstift Berlijn

Tijdens een stedentrip naar Berlijn raakte ik onder de indruk van de ruïne van de Kaiser  Wilhelm Gedächtniskirche. Haar geschiedenis mogen wij nooit vergeten. Het indrukwekkende blauwe glas in de klokkentoren en de lichtinval was de inspiratiebron voor deze quilt. Terecht wordt het ook wel lippenstift en poederdoos genoemd vandaar de naam Lippenstift. Ik heb deze quilt ingestuurd voor de OEQC Open European Quilt Championsships. Nu maar hopen dat ik genomineerd word.

Noorderlicht

Een patroon van de quilt kalender  ”365 Quilt Blocks a Year” is de aanleiding geweest voor deze quilt.

Een hele poos heeft de kalender op 14 juni stil gestaan. Dat was een boeiend blokje. Hier moet ik iets mee doen. Als je dan een keer begonnen bent, groeit het vanzelf. Gaandeweg besloot ik er een lichtval in te maken.

De juiste kleuren te kiezen vergde veel inspanning, dus de quilt werd steeds groter.

Achteraf is het een mooie kleur oefening geweest en de naam  “Noorderlicht” heel toepasselijk.

Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle of geflambeerde bowl is een vooral in Duitsland bekende variatie van punch. De drank is genoemd naar de ‘tang’ die bij de bereiding gebruikt wordt en waarmee een circa 15 centimeter hoge kegel suiker boven gekruide rode wijn geflambeerd wordt.

Het driehoekje (kegel) in dit blokje is het uitgangspunt geweest voor het maken van deze quilt. Door het  driehoekje in mijn quilt steeds te kantelen, krijg je een heel spannend geheel. Dit word nog versterkt door het kleurgebruik, van licht roze in het midden tot donkerrood aan de buitenkant met steeds verschillende stofjes. De quilt heeft een mooie rand, een combinatie van bedrukte en effen stof. In de overgang heb ik de poppetjes door middel van een applicatie erop genaaid.

Feuerzangenbowle